VIDEO | Ce alimente să consumăm pentru o stare de spirit bună. Sfatul medicilor nutriționiști: „Fructele de pădure sunt excepționale în alimentația sănătoasă și în prevenirea stresului”

Publicat: 10/10/2022, 14:51
Actualizat: 10/10/2022, 14:54

Dr. Anca Hâncu, doctor în nutriție și medicină generală, a vorbit, luni, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre alimentele pe care le putem consuma pentru a avea o stare de spirit mai bună. Medicul nutriționist a precizat că printre alimentele care contribuie la o stare de bine se numără fructele de pădure, peștele gras, iaurtul, cacao și alimentele fermentate.

„Conținutul de polifenoli eliberează și endorfine. Polifenolul are efect antiinflamator. Ciocolata eliberează și endorfine, are și efect de calmare, dar, totuși, are mai mult sau mai puțin zahăr, în funcție de concentrația de cacao pe care o avem. Și dacă doriți să nu aveți foarte multe calorii, dar să aveți efectul pozitiv, încercați o cacao cu băutură vegetală sau cu lapte.

Va avea același efect bun. Mai mergem la fructe de pădure – fructele de pădure conțin quercetină, conțin tot alimente antioxidante, antiinflamatorii. Sunt excepționale în alimentația sănătoasă și în prevenirea stresului și rolul antiinflamator. Antioxidanții elimină, de fapt, rezultatele metabolismului. Din metabolism, rezultă niște radicali liberi, rezultatele proceselor de oxidare, practic, elimină deșeurile din corpul nostru și, atunci, sunt foarte utile.

Tot echipa de curățenie sunt și niște substanțe – catehinele și epicatehinele, care se găsesc în gutui. Sunt mai astringente și nu plac tuturor – de aceea, le recomandăm și gătite. Coapte sunt mult mai plăcute, dar le putem combina”, a afirmat dr. Anca Hâncu.

Dr. Anca Hâncu precizat că fructele de pădure și bananele se numără printre alimentele care ne aduc energie și ne oferă o dispoziție mai bună.

„Fructele de pădure sunt subliniate ca benefice și în dieta MIND, adică mediteraneană, plus dietă pentru creier, care stimulează memoria și funcția cognitivă. Tot bune pentru micul-dejun sunt alimentele fermentate. Avem aici iaurt chefir, ca exemplu, și am pus împreună cu fulgii de ovăz. Pare un mic-dejun cam plicticos, dar foarte sănătos prin conținutul de probiotice, care asigură sănătatea tubului digestiv, dar tubul digestiv este în legătură cu mintea noastră.

Este o axă între intestin și creier, care aduce o stare de bună dispoziție, dacă mâncăm sănătos. În contrast, stări de anxietate, depresie, dacă nu mâncăm bine. Ovăzul conține beta-glucan, care hrănește bacteriile bune din intestinul nostru, eliberează acizi grași cu lanț scurt și ne asigură această stare de sănătate cu efect antiinflamator foarte bun.

Să nu uităm bananele, care au potasiu, magneziu, vitamina E, vitamina B și fibre. Bananele aduc energie, dar schimbă și dispoziția. Au acel hormon al fericirii numit triptofan. Triptofanul este una aminoacid, de fapt, el se găsește și în curcan”, a precizat dr. Anca Hâncu.

Medicul nutriționist a explicat că peștele gras și avocadoul conțin grăsimi sănătoase, cu efecte antiinflamatorii, care ne asigură o stare de bine.

„Avem și peștele gras – somon, macrou, ton, sardine – foarte utile, mai ales să le combinăm cu salate. Și vorbim și despre salate și conținutul de magneziu, de minerale, de vitamina C. Pește gras – consumat, desigur, nu în cantitate excesivă- prin Omega-3, care este un antiinflamator, ne asigură o stare de bine. Și mangalița conține o cantitate semnificativă de Omega-3, așa că e, din când în când, o opțiune potrivită, dar în cantitate mică.

Dacă vorbim de grăsimi sănătoase, mai avem avocado, care conține acid oleic, Omega-9, cel care se găsește și în uleiul de măsline, cu proprietăți antiinflamatorii foarte bune, previne bolile. Peste avocado nu mai punem ulei de măsline sau punem foarte puțin, dar suntem conștienți că avem o cantitate importantă de grăsime”, a menționat dr. Anca Hâncu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Dieta Mădălinei Ghenea: ce consumă zilnic pentru a avea un trup fără celulită! Și-a dezvăluit...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
Medicul acuzat că a amenințat un șofer, în trafic, face primele declarații. "M-am simțit amenințat....
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul. Ce pot face polițiștii în continuare
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Statul VREA BANI de la români. Decizia luată azi, 4 iulie: Clopoţelul va suna pentru...
Aberația cu testul antidrog, criticată și de polițiști. Modificarea la Codul Rutier care te lasă...
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Emily Burghelea, internată în spital după accidentul din Mauritius. Ce au descoperit medicii: „Toată partea...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Un studiu infirmă teoria privind transportul pietrelor albastre de la Stonehenge
×